Kuku

31.05.2009 18:45

Kukačka obecná.

 

    Podle hlasu patří mezi naše nejznámější ptáky vůbec. O kukačce je známo, že nežije pouze s jedním samečkem v trvalejším svazku, ale navazuje během jara krátké  “známosti“ s několika samečky, to asi proto, že na nějaké námluvy a vztahy nemá dost času. Musí totiž dlouhé hodiny vysedávat, číhat a špehovat drobné pěvce, kde si staví svá hnízda, aby tam později mohla vložit svá vajíčka.

   V současné době, kdy u nás významně klesá početnost dříve běžných hmyzožravých pěvců, kteří bývali častými hostiteli (například červenka obecná, konipas bílý nebo ťuhýk obecný), dochází k výraznému poklesu početnosti kukaček. Žebříček hostitelů kukačky, zjišťovaný v minulosti, je dnes bezpochyby velmi odlišný a některé druhy kukaček jsou již dnes zcela vzácné.

   Tak až na jaře uslyšíte svoji první kukačku a budete počítat, kolik roků Vám “nakuká“, nezapomeňte popřát také kukačkám ještě hodně let života.

 

Kukačka obecná - je to výborný letec, toto houští neprojdete, ale ona ho proletí...

 

 

Kukačka bývá často doprovázena drobnými pěvci a jejich poplašným voláním.

 

 

Podle svých zkušeností mohu říci, že mnoho lidí živou kukačku ještě nevidělo, ač je její hlas patrně ze všech nejznámější .