Kostarika : ano - ne?

01.02.2011 13:35

 

      ...a máme to tu zas - rozhodování a volbu.

   Ti, kdož občas přivezou z cest tisíce obrázků, ví, jak nelehká jsou páně fotografova rozhodování. Kterou ano, kterou ne? Je tahle fotka lepší než ta desátá v sérii? Je lepší k prezentaci pro veřejnost póza, barevnost a celkový "feeling", nebo jedinečnost druhu, zážitku? Pozná a ocení to vůbec někdo? Dobrou expozici a ostrost pomalu odsouvám na pozadí hodnotitelských měřítek, "atlasovému"  pojetí některých snímků se však zcela vyhnout nemohu.

   Uvědomuji si, že na to, aby vznikla vyjimečná fotografie, si musí člověk hodně informací o kýženém druhu načíst, vypozorovat. Vědět čím se živí a jak, kdy se páří, znát detailně jeho denní režim, oblíbená místa, zvyky. A hlavně mít štěstí, spoustu času a v neposlední řadě ještě kvalitní techniku. Uvržen v ZOO, jakým Kostarika skutečně je, ve snaze nepřijít o nic z toho, co kolem létá, nakonec našinec v posvátném vytržení cvaká a cvaká a kropí vše, co se kolem jen mihne. Platí, že čím víc toho nachodíš, tím víc toho vidíš. Jsem jediný z výpravy, který nevyfotil tukana, ale ten den jsem se s mými 25 kilogramy fotovýbavy na "tukaní kopec" v Dominicalu prostě nevysmýkal, už jsem na to neměl sílu. Nemrzí mě to, viděl jsem je několikrát - v nefotitelných situacích, mám je dobře uložené ve své paměti. Nebo v Savegre na kvesalech - posvátných ptácích mayských civilizací - tam jsem v němém úžasu sypal roztřesenýma rukama tabáček, místo toho, abych chladnokrevně ostřil jedním bodem na očičko..., nebo setkání s lelkem, tříhodinové půlnoční pinožení vyneslo sice 5 strašidelných snímků, zato jeden skvělý zážitek.

   Takže pro svá rozhodnutí, kterou cestu zvolit, používáme všechny své dosavadní zkušenosti, ovlivněné momentálními podmínkami. Vždy je naše volba v daný okamžik vyústění toho nejlepšího, co máme ve svých možnostech právě TEĎ - což ovšem už za nějaký čas nemusí být to pravé.

   Otázka je, zda bych se na další výpravě dokázal chovat jinak, bez emocí a s notnou dávkou prozíravé předvídavosti a přivézt takové obrázky, u kterých bych se pak následně nemusel rozhodovat, které ano a které ne...

...to asi nepůjde, to je kravina, teď už to vím. 

Myslím si, že by se vám mohly líbit ještě tyhle fotky:

(...možná:-)